במהלך 2 העשורים האחרונים חוקי העבודה, דרישות המשק והכלכלה המודרנית הולידו צרכים חדשים, שמשפיעים על אופי העבודה ומאלצים את העובדים במשק להסתגל במהירות ולבצע חישוב מסלול מחדש כדי להישאר רלוונטי בעולם התעסוקה. כתוצאה מזה, רבים פונים אלי בבקשה לעשות הסבה מקצועית לצורך מעבר לקריירה שנייה.
מה השתנה?
בעבר מסלול הקריירה נמשך שנים רבות עם שאיפה לוותק ויציבות באותו ארגון. אדם עבד באותו ארגון והמתין להטבות, שאותן קיבל ככל שצבר יותר ניסיון או וותק. אנשים מילאו את תפקידיהם בארגון באופן מסודר ובנאמנות וידעו מה ממתין להם באופק. קריירה שנייה לא עמדה על הפרק, כיוון שהיא פגעה בהטבות שהעובד צבר לאורך כל שנות פעילותו בארגון.
לעומת זאת, מסלולי הקריירה בעידן העבודה החדש הרבה יותר מעגליים ואנשים עוברים בין תפקידים, משרות וארגונים, מפתחים קריירה תעסוקתית שנייה ושלישית תוך חיפוש אחר הזדמנויות טובות יותר ועוצרים לצורך חישוב מסלול מחדש מידי מספר שנים.
למה זה קורה?
הסיבה לכך טמונה ככל הנראה בכלכלה שמשתנה ומעצבת את שוק העבודה מחדש. שנות ה – 90 אומנם הולידו צמיחה כלכלית ותנופה אדירה בעולם ההייטק, אך המיתון הגדול שחל בשנים 2008-2009 לימד את כוח העבודה הטרי, שלא תמיד יסופקו לו עבודות בשפע במובן המסורתי, ושיתכן מאוד שמקום העבודה שלהם לא שמור להם לכל ימי חייהם.
כמו כן, השינויים שחלו בעשור האחרון הולידו כוח עבודה משתנה, תנאי העסקה חדשים וסוגי משרות חדשים. העולם הפך להיות כפר גלובלי, בו כל אחד יכול לעבוד בפיג’מה מהבית או מכל מקום בעולם ואפילו לא חייב להניע את הרכב כדי להיפגש עם הלקוח, כיוון שניתן לנהל פגישת וידאו בכל שעה ומכל מקום.
כך נולדו שפע נותני שירותים פרילנסרים, שמרביתם בני הדור הצעיר או שכירים לשעבר, שהצליחו להמציא את עצמם מחדש ופיתחו קריירה שנייה.
כולם מרוויחים מהשינויים הללו
בעלי עסקים, שגילו את תנאי ההעסקה המשתנים מעודדים את עובדיהם לנצל את הגמישות בשעות העבודה ובתנאי ההעסקה, וכך חוסכים בהוצאות ובמיסים, כשהם לא מחויבים להעסיק עובדים ש”תופסים כיסא".
השכירים לשעבר, שפצחו בקריירה שנייה והפכו להיות פרילנסרים, מרוויחים אף הם, כיוון שבאפשרותם לעבוד עם מספר גדול של לקוחות ולא להיות כבולים למקום עבודה אחד. הם זוכים להיות הבוס של עצמם, לעבוד בשעות שנוחות להם ולקבוע לעצמם את היעדים, גובה השכר בעבור השירותים שהם מציעים וכו’.
חישוב מסלול מחדש ופיתוח קריירה שנייה – איך מתחילים?
לכל אדם יש כישורים ומיומנויות אישיות שרכש עם השנים. לכל אחד יש חוזקות וערכים שמובילים אותו. הרעיון שעומד בבסיס פיתוח קריירה שנייה הוא להמציא את עצמך מחדש, כלומר, ליצור תמהיל שירותים, שרק אתה מסוגל לתת על סמך כל הידע, הכישרונות והכישורים שסיגלת לאורך השנים.
עבור העובד שהורגל לעבוד באותו משרד במשך 15 שנה, פיתוח קריירה שנייה עלול להישמע כמו משימה לא פשוטה, שמצריכה הרבה אומץ ותעוזה שכן לתחושתו יש לו הרבה מה להפסיד. בדיוק בנקודה הזו אני נכנסת לתמונה.
ייעוץ תעסוקתי נכון נעשה על ידי שאילת השאלות הנכונות, שיחשפו לנו את התשובות אשר יובילו אותך לקריירה תעסוקתית שנייה. אני מזמינה אותך לעבור תהליך עוצמתי ומרגש של גילוי וצמיחה אישיים, שיסייעו לך לגלות איך ניתן לעשות את המעבר לקריירה שנייה בכל גיל ואף לשמור על רמת החיים שאליה הורגלת עד כה.